perjantai 31. toukokuuta 2019

Resepti onnistuneeseen juoksumattotreeniin

Resepti onnistuneeseen juoksumattotreeniin

Ongelma: Viikon pitkän lenkin, pitkiksen, aika ja ulkona sataa vettä kuin saavista. Haluaisit juosta, mutta ei huvittaisi kastua. Juoksumatolla on tylsää. Mitä tehdä?

Vastaus: No juoksumatto! Ei sen ole pakko olla tylsää. Tylsyyttä vastaan on olemassa muutama täsmäase!

Kohtasin edellä mainitun tilanteen viime sunnuntaina. Juoksen yleensä viikon pitkän lenkin viikonloppuna, ja koska lauantaina olin koko päivän reissussa, jäi lenkkipäiväksi sunnuntai. Herätessäni aamulla sää näytti lohduttoman harmaalta, ja aamukahvia juodessani tutkin Ilmatieteenlaitoksen ennusteita: tuomio oli selvä, sadetta koko päivän.

Sateessa, happirikkaassa ja raikkaassa ilmassa juokseminen voi olla aivan ihanaa. Etenkin nopeiden vauhtikestävyyslenkkien, intervallien ja vetojen tekemiseen kasvoja virkistävä sade on aivan omiaan. Mutta se pitkis.. Vilukissana palelen helposti, ja koska pitkät peruskestävyyslenkit juostaan matalalla sykkeellä, on palelun välttämikseksi tärkeää pysyä kuivana. Tulee siis pukea jotakin, mikä suojaa sateelta, mutta kuitenkin hengittää. Tässä kohtaa minulla on varusteissani selkeä puute: en omista sekä vedenpitäviä että hengittäviä juoksuvaatteita lainkaan, kengistä sitten puhumattakaan.

Vaihtoehdoikseni sunnuntaina jäivät seuraavat:
a) Hengittävät, tutut ja hyvät juoksuvaatteeni, jotka kuitenkin kastuvat alta aikayksikön. Tätä seuraa 90 minuuttia kestävä jääkalikoittuminen ja palelu.
b) Vedenpitävän sadetakkini, mikä onkin vallan oiva pitämään minut kuivana - siis kuivana sateelta. Takin sisällä olotila alkaa kuitenkin muistuttaa pian kosteaa saunaa tai trooppista kasvihuonetta, kun hiki ja lämpö eivät pääse ulos. Kastuminen seuraa siis silti - mutta hiestä. Tätä seuraavat 90 minuuttia.

Pohdin näiden kahden vaihtoehdon välillä ja olin jo valitsemassa ensimmäistä, kunnes mieleeni muistui kolmas vaihtoehto - juoksumatto! Tuo ystäväni talven kylmimmiltä pakkasilta. Yleensä en koskaan juokse pitkiä treenejäni matolla, mutta johtuen ehkä sunnuntaista (tiedättehän, sunnuntaille on aivan oma olotilansa) tai jostakin muusta, olin mukavuudenhaluinen. Ja juoksumatollahan on ei tarvitse huolehtia edes juomisesta, kun juomapullon saa kätevästi sille tarkoitettuun telineeseen, ja vessakin aivan lähettyvillä. Näppärää! Niinpä pakkasin treenireppuni ja suuntasin kuntosalille. Salilla, jossa käyn, on onneksi useampia juoksumattoja. Jos mattoja olisi vain pari, en millään kehtaisi varata yhtä käyttööni puoleksitoista tunniksi.

Hyppäsin juoksumatolle ja laitoin äänikirjan pyörimään kuulokkeistani. Aloitin hiljattain kuuntelemaan Harry Pottereita äänikirjoina sarjan alusta alkaen. Olen myös lukenut kirjat lukuisia kertoja, rakastin nuorena sarjaa yli kaiken (okei, taidan rakastaa vieläkin..). Asetin matolle tasaisen rauhallisen vauhdin, noin 9km/h. Säädin välillä nopeutta hieman ripeämmäksi sykkeen sallimissa rajoissa. Vilkuilin välillä kelloa, mutta aika meni kuin siivillä. Yhtäkkiä huomasin 90 minuutin tulleen täyteen.

Pitkä treeni juoksumatolla olikin tällä kertaa tosi kiva! Lenkkarit pysyivät kuivina, sain juosta t-paidassa, jano ei yllättänyt eikä liikennevalot pätkineet lenkkiäni. Lisäksi Harry Potterin ansiosta en huomannut edes ajankulua. Lisäksi päivän draama-annos täyttyi, kun venytellessäni treenin jälkeen kuuntelin kahden naisen sekä huoltomiehen kinastelua siitä, millä äänenvoimakkuudella kuntosalin radion tulisi soida.

juoksumatto juoksu puolimaraton treeni polar vantage m

Valitsen lenkin ulkona ehdottomasti mieluiten, mutta tällaisen treenin voisin tehdä myös seuraavalla huonolla kelillä.



Resepti onnistuneeseen juoksumattotreeniin


Harry Potter-äänikirja Jotakin mielekästä kuunneltavaa (äänikirja, podcast, musiikkia.. )
Sopivan viileät vaatteet
Tuplasolmut lenkkareihin
Näppärä juomapullo
Ripaus asennetta - juoksumatolla voi olla kivaa!



Sunnuntain treeni oli muuten viimeinen pitkikseni ennen ensi viikon lauantaina juostavaa Helsinki Half Marathonia. Aloin jo tällä viikolla hieman keventämään treenejäni, ja kävin keskiviikkona juoksemassa 40min kevyttä hölkkää pk-sykkeillä lisäten loppuun vedot 4x 60sec. Eilen helatorstaina maantiepyöräilin 22km, pk-sykkeillä senkin, jonka jälkeen kävin vielä palauttavalla reippaalla 45min kävelyllä. Tällä viikolla olisi tarkoitus juosta vielä yksi lyhyt ja yksi hieman pidempi lenkki. 

En malttaisi millään odottaa ensi viikon lauantaita.

Ihanaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti