sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Aloittelevan juoksijan virheet, jotka olen tehnyt - TOP 7

Aloittelevia juoksijoita varoitellaan usein kaikenlaisista "aloittelijoiden virheistä". Erityisesti iltapäivälehtien artikkeleissa vilisee listoja erilaisista mokista, joita jokaisen juoksijan tulisi ehdottomasti välttää. "Lenkkeiletkö väärin? Vältä nämä virheet juoksun aikana"."Aloittelevan juoksijan tyypilliset virheet – älä pilaa lenkkeilyä heti alkuunsa"."5 virhettä, jotka jokainen aloitteleva juoksija tekee". Kuulostaako tutulta?



Olen itse juoksijana vielä melko tuore tapaus. Tavoitteellista juoksua on takana vasta reilu puolitoista vuotta, mikä on kestävyysjuoksussa lyhyt aika. Koska aloitin juoksuharrastukseni itsenäisesti, oli tärkein apuvälineeni Google - googletin, minkä vain kerkesin. Voisi siis kuvitella, että nämä vuosittain artikkeleissa vilistävät varoittelevat listaukset olisivat tulleet minulle tutuiksi.

Kyllä, tulivat ne tutuiksi.. Mutta enhän minä niistä sentään opikseni ottanut (voisi luulla, ettei enää aikuisena kaikkea tarvitsisi kokeilla kantapään kautta. Näköjään täytyy. Kirjaimellisesti). Olen kuitenkin ollut tehokas: kuluneen puolentoista vuoden aikana olen ehtinyt testaamaan kokonaisen liudan aloittelevan juoksijan tyypillisimpiä virheistä ihan omakohtaisesti. Ajattelin nyt jakaa nämä ihmiskokeen tulokset myös teille.

Virhe 1: Juokset kuntoosi nähden liian kovaa.


Miksi jokaisen lenkin jälkeen aina oksettaa? Eikö veren pidäkään aina maistua suussa?

Peruskestävyystreenin ja rauhallisten lenkkien löytäminen on ollut ehdottomasti tärkeimpiä oivalluksiani. PK-lenkit kunniaan!

Virhe 2: Aloitat kilpailussa liian kovaa.


Puolimaraton on yllättävän pitkä matka, jos vetää itsensä piippuun ensimmäisen viiden kilometrin aikana. Tietenkin jos masokistisena haaveena on tuottaa itselleen mahdollisimman tuskallinen juoksukokemus, suosittelen tätä taktiikkaa.

Virhe 3: Vääränlaiset tai liian pienet juoksukengät.


Varpaankynsiään alkaa arvostaa vasta siinä vaiheessa, kun ne mustuvat ensimmäisen kerran. 

Virhe 4: Unohdat tuplasolmut kengännauhoista.


Sen jälkeen, kun joutuu kisassa (tai ihan vaan lenkilläkin) pysähtymään solmimaan kengännauhoja, muistaa taas miksi tuplasolmut on kuitenkin ihan hyvä idea.

Virhe 5: Et juo riittävästä.


Ystävät, muistakaa juoda! Etenkin helteellä. Lisäksi neste on huomattavasti miellyttävämpää saattaa elimistöön itse juomalla kuin sairaalan tippapussista suoneen valutettuna. Kokeilin, en suosittele.

Virhe 6: Asetat aivan liian kovan tavoitteen.


Toimii hyvin, jos haluaa varmistaa itselleen pettymyksen. Tavoitteita kannattaa mielestäni ehdottomasti olla (olkoon se sitten jokin tietty aika tai vaikka maaliin pääsy), mutta tavoitteen olisi hyvä olla edes jokseenkin realistinen. Myöskään liian helppo tavoite ei välttämättä palvele.

Virhe 7: Et lämmittele ennen kisaa.


Oikeastaan tämä kohta voisi olla myös "et varaa tarpeeksi aikaa vessajonoon". Tapahtumissa vessajonojen pituus voi yllättää. Omalla kohdallani jonottaminen on syönyt ajan lämmittelyltä kahdella puolimaratonilla (jos lämmittelyksi ei lasketa sitä, että juoksin vessasta suoraan starttiviivalle ehtiäkseni juuri ja juuri kuulemaan lähtölaukauksen). Tästä oppineena varaan nykyisin ehkä vähän liiankin paljon aikaa valmistautumiseen ennen starttia.


Tässä muutama tähtihetkistäni. Ihmiskokeeni tuloksena voisin todeta, etteivät edellä mainitut varoitukset ihan tuulesta temmattuja ole.

Tulen varmasti tulevaisuudessakin mokailemaan vielä monen monta kertaa (ehkä otan jopa revanssin jonkun edellä mainitun suhteen), mutta se kuuluu asiaan. Niistä opitaan, ja joskus virheilleen voi jälkikäteen onneksi myös nauraa.

"There is no failure. You either win or learn."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti